Ihmiset voivat olla kiinnostuneita monista asioista. Osa kerää postimerkkejä, osa korjaa autoja ja osa pelaa jalkapalloa. Sitten on ihmisiä kuten Joel, jotka ovat kiinnostuneet lisäravinteista, ja niiden mahdollisuuksista parantaa terveyttämme ja kehomme toimintaa.

Joel on tutkinut lisäravinteita jo vuosien ajan, ja on viimeisen vuoden ajan kirjoitellut ravintolisistä laajasti osoitteessa lisaravinnetieto.com. Sivu keskittyy tarkkailemaan lisäravinteiden toimintaa tieteelliseltä näkökulmalta, joka tuo tervettä vaihtelua monien sivustojen mainospohjaiseen ja fiilisperäiseen lisäravinteiden tarkasteluun. Ei olekkaan ihme, että sivusto on nopeassa ajassa kerännyt vankan lukijakunnan, ja Joel on tullut kertomaan meillekkin tarkemmin, miksi ravintolisät ovat niin kiinnostavia.

Annetaan puheenvuoro Joelille.

No niin, tervepä terve vaan kaikille. Tulin siis kertomaan tänne sivuille vähän näistä lisäravinteista, ja siitä miksi ne ovat mielestäni niin mielenkiintoisia. Olen keskittynyt tutkimaan tarkemmin niiden tehoa ja vaikutusta nyt noin 4 vuoden ajan, ja viimeisen vuoden aikana olen alkanut enemmän kirjoittelemana niistä nettisivuilleni.

Olen erityisen kiinnostunut siitä, mitä tieteelliset tutkimukset meille kertovat näiden ainesten toiminnasta. Netti on jo täynnä markkinointipuheita, jotka lupaavat mitä ihanampia tuloksia, kunhan vain syöt tätä meidän ravintolisäämme. Kuitenkin mistä nämä väitteet ovat peräisin, ja ovatko ne luotettavia. Se on se minua kiinnostava kysymys.

Voitte lukea tarkkemin löydöksistäni osoitteesta lisaravinnetieto.com, mutta voin sanoa että paljon siitä mitä lisäravinteista sanotaan, pohjautuu ihan huteriin analyyseihin ja tutkimusten tulkintaan. Oikeasti monikaan näistä vaikutuksista ei näy mitenkään merkittävä tavalla, ja suuri osa myytävistä ravintolisistä on lähes turhia.

Ajattelin kuitenkin tässä artikkelissa keskittyä enemmän kertomaan niistä hyvistä lisäravinteista, niistä jotka oikeasti ovat osoittautuneet hyviksi. Aloitetaan tämä listaus yhdellä kaikkein tärkeimmistä, eli d-vitamiinilla.

D-vitamiini

aurinko

D-vitamiini on terveyden kannalta erittäin tärkeä vitamiini, joka kehossa käyttäytyy kuitenkin enemmän hormonin lailla. Kesällä d-vitamiinia on helppo saada olemalla ulkona, mutta meillä suomalaisilla ongelmia aiheuttavat pitkät ja pimeät talvet. Vuodesta noin 5 kuukauden ajan, ajalla lokakuu – maaliskuu, ei ulkona olosta saa lähes yhtään d-vitamiinia, sillä auringon teho on talvisin niin heikko. Tämän takia varsinkin talvisin kannattaisi ihmisten syödä jotakin d-vitamiinilisää, sillä muuten moni kärsii sen puutoksesta. Toinen vaihtoehto olisi tehdä matka etelään, ja ottaa siellä aurinkoa, mutta todellakaan kaikki eivät siihen kykene tai ehdi.

Nyt kun katselen ulos ikkunasta, näen lumisateen vaan yltyvän ja lumikinosten kasvavan. Onneksi olen varautunut talveen, ja otan joka päivän 100 mikrogrammaa d-vitamiinia talven ajan. Suosittelen samaa sinullekkin.

Magnesium

Magnesium on toinen merkittävä kehomme tarvitsema mineraali, jota on vaikea saada nykyruoasta tarpeeksi. Magnesium siirtyy erityisesti tummanvihreät lehdet omaaviin kasviksiin maaperän kautta. Koska nykyään kuitenkin kasvatetaan samanlaisia kasveja vuodesta toiseen samalla maa-alalla, imevät ne maaperän magnesiumit nopeasti itseensä ja tulevien vuosien sadoille jää vähemmän tätä tärkeää mineraalia.

Ennen vanhaan ihmiset saivat paljon magnesiumia ruoakansa mukana, mutta nykyään suuri osa meistä saa liian vähän tätä mineraalia. Puutokset eivät yleensä ole niin vakavia, että niistä aiheutuisi isompia ongelmia, jonka takia moni kärsiikin magnesiumin puutoksesta tietämättään. Kuitenkin saamalla riittävästi magnesiumia, monet kehon prosessit toimivat paremmin, ja ihminen voi paremmin.

kramppi

Yleisiä ongelmia, joita voi seurata magnesiumin puutoksesta ovat erityisesti lihaskrampit ja -jäykkyydet. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän tarvitset myös magnesiumia. Magnesium on onneksi melko edullinen lisäravinne, jonka takia suosittelen varsinkin urheilijoita sitä ottamaan. Lisäksi jos syöt vähän kasviksia, kannattaa magnesiumin syömistä ravintolisänä ainakin harkita.

Nämä kaksi lisäravinnetta ovat mielestäni kaikkein tärkeimmät keskivertoihmisen kannalta. Urheilijoiden kannattaa ottaa myös kreatiinia, mutta normaalien ihmisten terveys kohenisi todennäköisesti jo reippaasti näiden kahden lisäravinteen avulla. Niiden puutokset ovat kaikkein yleisimpiä, ja aiheuttavat oireita joita on vaikea havaita, jos on tottunut siihen tilaan. Jos esimerkiksi on tottunut väsymykseen, voi olla vaikea kokeilla d-vitamiinia ja älytä, että se voisi auttaa juuri väsymystä varten.’

Tuon takia suosittelen useimpia ottamaan näitä lisäravinteita, vaikka he eivät välttämättä uskoisi kärsivän niiden puutoksesta. Monesti hetken käytön jälkeen älytään, että hetkinen, nuo oireethan johtuivatkin tuosta puutoksesta. Nyt olo on paljon parempi, ja paluu vanhaan tuntuisi todella kovalta.

Lisäravinteet eivät kuitenkaan ole terveellisen ruokavalion korvike, mutta oikein käytettynä voivat korvata joitakin puutoksia mitä helposti syntyy nykymaailmassa. Suosittelen tutustumaan niihin sivustoni kautta, ja katsomaan mitkä voisivat sopia sinun tarpeisiisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *